Hårdrock, smink och hår


Det är få musikgenrer som är så kopplade till ett specifikt mode som hårdrock. Förutom kläder och accessoarer i form av lack och läder, leopardmönster och nitar har musikgenren både smink och hår som två andra viktiga uttrycksmedel. Helsminkade ansikten, vitpudrade ansikten, svartmålade ögon och färgstarka läKiss_-_Ace_Frehley_(1977)ppar är återkommande bland många band inom genrer som hårdrock och glamrock. Låt oss inte heller glömma de stora och permanentade frisyrerna inom pudelrocken.

Smink inom hårdrocksgenren: KISS och glamrock

När man tänker på rockmusik och smink är säkert KISS ett av de första banden som många tänker på. För många är KISS mycket mer än bara musik – det är bandets alteregon, utsträckta tungor, lack och läder och såklart den karaktäristiska sminkningen inom bandet. Redan i starten började de sminka sina ansikten. Sminkningarna har fått namnen Starchild, Demon, Spaceman, Catman, The Wiz och The Fox. Även den så kallade glamrocken, eller glitterrocken, är starkt förknippad med smink. Här hittar vi både hårdare rock så som Alice Cooper och poppigare rock så som David Bowie. Om du är inspirerad av dessa musikgenrer inom rocken är det enkelt att fixa sig någon slags sminkning, även om du inte vill gå så långt som att sminka hela ansiktet i stil med medlemmarna i KISS. Mascara, utsmetad kajal och röda läppar är tre områden inom smink som passar genren väl. Ta en titt på medlemmarna i Mötley Crüe så förstår du grejen.

Hår inom hårdrocksgenren: pudelrock

Håret är en annan viktig aspekt av hårdrockens image. KISS är återigen ett bra exempel här, men band inom den så kallade pudelrocken är ännu tydligare exempel på hårets betydelse. De flesta av oss tänker på långa och permanentade hår när vi hör pudelrock, och med all rätt. Faktum är till och med att genren kallas för hair metal på grund av sin starka koppling till vissa frisyrer. Jon Bon Jovi, Joey Tempest och medlemmarna i Poison visar tydligt vilken stark koppling pudelrocken har till långa och stora hår och frisyrer. Förutom de permanentade håren var de hårt tuperade frisyrerna typiska för genren.

Leave a Reply