Symboler inom hårdrocken

Precis som många andra subkulturer har hårdrocken och hårdrockare vissa kläder, beteenden och symboler som identifierar dem som grupp. En av de mest kända av dessa symboler är onekligen Corna, på engelska känt som ”sign of the horns”. Corna är egentligen en uråldrig symbol, som har använts ända sedan antikens Grekland. ”Corna” är italienska och betyder ”horn”, och symbolen användes förr (och används fortfarande i viss utsträckning) i medelhavsländer, där den enligt deras folktro skyddar mot det onda ögat. Det onda ögat är i sig en vidskepelse som går ut på att man kan skada en person med en slags negativ kraft om man stirrar för länge på honom eller henne. Personen kan då göra Corna-gesten mot personen för att skyddas mot denna negativa energi. Symbolen utförs genom att man knyter fingrarna till en näve, förutom lillfingret och pekfingret, som man låter peka uppåt som ”horn”.Dio_throwing_Horns

Symbolen började användas inom hårdrocken efter att hårdrockssångaren Ronnie James Dio använde gesten på en konsert när han var medlem i Black Sabbath. Han hade lärt sig gesten från sin italienska farmor. Anledningen till att han använde den på scen var för att bandets tidigare sångare, Ozzy Osbourne, ofta använde fredssymbolen då man håller upp fingrarna i ett V på bandets konserter. Dio ville inte kopiera Osbourne rakt av, utan började istället använda sin farmors gest, och hornen blev snart vitt spridda inte bara på Black Sabbaths konserter, utan på hårdrockskonserter i allmänhet, precis som headbanging och moshpits. Om du föredrar lugnare aktiviteter, som inte involverar våldsamma danser som moshing, kan O’Learys i Kista vara ett bättre ställe för dig än en hårdrockskonsert. Det är nämligen ett av de bästa ställena för att spela bowling i Stockholm, en aktivitet som passar de flesta – även hårdrocksfans.

Något annat som har kommit att förknippas med hårdrocksvärlden är användningen av diakritiska tecken när de egentligen inte behövs. Det gäller specifikt många hårdrocksgruppers namn, som skrivs med prickar över bokstäver fast prickarna inte representerar någon förändring i uttalet; de är med andra ord helt dekorativa. Bara några exempel på sådana hårdrocksgrupper är Mötley Crüe, Blue Öyster Cult, Motörhead och Crashdïet.

Leave a Reply