Det här visste du inte om Led Zeppelin

Är du ett riktigt fan av Led Zeppelin? Då har du säkerligen också koll på en hel del om bandet, musiken och bandmedlemmarna. Att veta mycket betyder dock inte att man vet allt, eller hur? Här har vi därför letat fram lite roliga fakta om hårdrocksbandet som du kan ta del av. Kanske har du redan hört ett och ett annat förut, men vi hoppas att du åtminstone ska hitta en punkt som förvånar, glädjer eller upplyser dig mer om denna fantastiska grupp.

  • The New Yardbirds – Led Zeppelin är inte ett namn som alltid har associerats med bandet. I början hette det nämligen något helt annat – The New Yardbirds. Den bakomliggande anledningen till det dåvarande namnet var för att Jeff Beck, tillsammans med Jimmy Page hade fått igång sin karriär med hjälp av bandet Yardbirds.
  • Många sångare förfrågades – Innan Robert Plant gick med i bandet så var det många andra sångare som fick förfrågan. Bland annat så hade Jimmy Page sett till att fråga Steve Marriott, Paul Rodgers och till och med legenden Terry Reid. Alla valde dock att tacka nej, men Reids tips till Page ledde till att han hittade Robert Plant.
  • Instrument – Led Zeppelin använde sig av så mycket mer än bara gitarrer, mandoliner och andra stränginstrument. Det var bland annat keyboard, basgitarr och slagverk med i bilden. Alla dessa elektriska instrument måste sannerligen ha dragit en hel del energi. Om https://www.tibber.com/se/ hade funnits då Led Zeppelin var igång hade de troligtvis sparat in en hel del pengar.
  • Den lilla skrivstugan – Det var minsann inte bara ABBA som hade sig en liten skrivstuga i Stockholms skärgård, utan även Led Leppelin hade en liknande sådan. Den här stugan gick under namnet ”Bron-Yr-Aur” och det var dit Plant och Page vände sig när de ville komma på nytt material. Stugan låg belägen i Machynlleth i Wales.
  • Det stora bandet – Under 70-talet så var Led Zeppelin ett av de största banden i världen och den hektiska livsstilen (och även den extravaganta) gjorde att de fick ta till alla möjliga medel för att ta sig från plats till plats. De hade bland annat ett privat jetplan som var utrustat med bland annat soffor, sängar och en helt egen bar. Planet fick sedan namnet ”The Starship”.
  • Dispyter och problem – När låten You Shook Me spelades in så pågick en väldigt omtalad dispyt mellan Led Zeppelin och Jeff Becks grupp. Orsaken till dispyten var för att låten, skriven av Willie Dixon, fanns med på båda gruppernas album.

Det här var naturligtvis bara några få av de underhållande fakta som vi kunde leta fram. Är du ett inbitet fan är vi säkra på att du kommer att kunna hitta ännu fler om du bara gräver lite.

Leave a Reply