Festival: Sweden Rock

1992 föddes ett koncept i Olofström som gick under namnet ”Sommarfestivalen”. Det var en ganska liten tillställning men som ändå hade ett par relativt stora artister. Året därpå hölls festivalen i Karlshamn och blev till en tvådagarsfestival. 1998 gick festivalen av stapeln i det lilla samhället Norje i Sölvesborg, och där hålls festivalen än i dag. 1999 var det första år då festivalen fick det namn som fortfarande gäller – nämligen Sweden Rock. I dag är det inte längre någon liten festival med obskyra småband, utan en av Sveriges genom tiderna största festivaler som gång på gång blir utsåld.

Internationella rockhjältar intar Sölvesborg

Efter att festivalen bytte sitt namn till Sweden Rock började man lägga allt mer fokus på just rock. Med tonvikt på den hårda delen av genren. Trots att just hård och mörk rock fick mycket utrymme, ville man ändå behålla mångfalden. Exempel på artister som besökt festivalen genom åren är Europe, Dio, Motörhead, Def Leppard, Slayer, Lynyrd Skynyrd och Ozzy Osbourne. De stora artisterna lockar år efter år fler än 30 000 besökare per dag, och det verkar inte avta. Aerosmith kommer till Sweden Rock i år och kommer garanterat vara ett av de band som lockar till sig allra flest besökare.

En festival för alla

Sweden Rock har blivit känd som den festival som har allra bredast åldersspann. Till skillnad från många andra festivaler i Sverige samlas både unga och gamla på Sweden Rock. Det är inte ovanligt att se allt från små barn i sällskap med föräldrar, till tonåringar och pensionärer som alla är där av samma anledning – rock n roll. Stämningen på festivalen är känd för att vara glad och problemfri. De som älskat rock i 50 år blandas på ett härligt sätt med de nyfrälsta och lite yngre anhängarna av genren. Något de alla har gemensamt är kärleken för musiken och en längtan att få umgås med likasinnade i solen under ett par glada dagar.

Leave a Reply