Hårdrocksmode

Precis som de flesta andra subkulturer baserade på en musikstil förknippas hårdrockare inte bara med den musik de lyssnar på, utan också med en viss klädstil och ett visst utseende. Detta har för hårdrockare både funktionen att de på det sättet kan identifiera sig som en del av den grupp som lyssnar på hårdrock, och skilja sig från de grupper i samhället som inte lyssnar på hårdrock. Om man vill vara en del av hårdrocksgemenskapen måste man med andra ord följa de klädnormer som gäller inom hårdrockskulturen.

Ett klassiskt hårdrocksattribut är till exempel det långa håret. Detta var ursprungligen ett sätt för de tonåringar och ungdomar som lyssnade på hårdrock på 1970-talet att revoltera mot sina föräldrar, eftersom långt hår (på män) på den tiden inte var accepterat. Det långa håret fungerar också som effektförstärkare när hårdrockare utför sin signaturrörelse, att headbanga.

En annan mer permanent aspekt av hårdrockares utseende är att de vanligtvis har en eller flera tatueringar. Även detta har sannolikt sitt ursprung i den revolt mot det normativa samhället som hårdrocken ställde sig emot.heavymetaljckt

När det gäller kläder är det vanligt förekommande att hårdrockare bär t-shirts eller jeansjackor med något av sina favoritband på. Förutom jeansjackan eller jeansvästen är också läderjacka ett vanligt ytterplagg bland hårdrockare. Det är också vanligt att man dekorerar kläder och jackor med tygmärken av sina favoritband. En annan vanlig detalj är nitar i alla dess former, till exempel som bälte, som armband eller som dekorationer på kläderna.

Även om samhället på många sätt har förändrats i fråga om hur man ser på typiska hårdrocksattribut – långt hår på män och tatueringar är till exempel mer accepterat idag än på 1970-talet, när hårdrocken började växa fram som genre – finns det fortfarande tillfällen då nitar och läder inte anses passande. Bara några exempel är anställningsintervjuer, fester med formell klädsel och på kontor som har en särskild klädkod. Detsamma gäller för barn om de till exempel ska på kalas. Om du har en liten hårdrockare hemma som behöver klä upp sig inför en finare tillställning, och du letar efter en skjorta för barn, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där hittar du barnskjortor för både vardag och fest.

Leave a Reply