Hårdrocksgenren glamrock

Hårdrock är en musikstil med flera underkategorier som kan sägas förenas av att det handlar om lite snabbare musik med framträdande elgitarrer. Glamrock är ett fenomen från 70-talet som levt vidare in i vår tid. Stilen karaktäriseras av påkostade shower och en musik som inte är alltför svårtillgänglig. Det är fest det handlar om, helt enkelt. glamrockband uppträder ofta i kraftig sminkning och med avancerade scenkläder. Även ljusshowerna kan vara spektakulära, det här är uppträdanden för de stora arenorna, snarare än intima klubbar. En typisk glamrocklåt handlar om sex och har en catchy refräng som det är lätt att sjunga med i.

Kända band inom glamrock

Alice Cooper är ett av de stora namnen inom glamrocken. Han uppträdde gärna i extrema varianter av våra dagars halloweensminkningar och kallades för skräckrockare. Det var ren show det handlade om och inte, som när det gäller till exempel vissa band inom genren dödsmetall, mörk musik med ett dystert budskap. T-Rex, Roxy Music, David Bowie och Queen är ett par av de mest framgångsrika artisterna in den del av glamrocken som är lika mycket pop som hårdrock. Lite hårdare glamrock spelades (och spelas fortfarande) av band som Mötley crue, Twisted Sister och Kiss. Gemensamt för alla dessa band är alltså att man arbetade med sina scenframträdanden och satsade på uttrycksfulla outfits. Idag kan man bära trendiga kläder från adrian hammon, ett nytt svenskt märke, om man gillar den lite hårdare glamstilen men inte har tid att sy sina egna kläder. Genren Sleazerock är en senare utveckling av glamrocken där banden också bär skruvade outfits som dock drar lite åt det dekadenta och slitna hållet än mot glam och glitter.hardrocksgenren-glamrock-2

Glamrocken kom för att stanna

Även om vi inte ser så kallade pudelfrisyrer eller utsvängda jeans med påsydda paljetter särskilt ofta idag har glamrocken påverkat modet på ett genomgripande sätt. Stilens uttrycksmedel dyker upp med jämna mellanrum i modehusens kollektioner, men ofta i en mer nedtonad form. Rent musikaliskt hjälpte glamrocken till med att göra hårdrock till populärkultur och flera av världens bäst säljande band, alla kategorier, är eller var just glamrockare. Glamrocken gör sig bra under riktigt stora spelningar. Inte minst för att uttrycken ofta är stora med karismatiska sångare som Freddy Mercury i Queen. Han pressade fram sina känslor till sista droppen i mäktiga ballader eller tempostarka slagdängor med ylande elgitarrer. Detta är något som inspirerat band inom många olika musikstilar. Glamrocken lärde oss att det är viktigt att kunna bjuda på en bra show, om man vill locka storpublik. Om du är intresserad av hur glamrock av modernare snitt låter rekommenderar vi brittiska The Darkness, bland annat känt för extrema prestationer från sångaren Justin Hawkins.

Leave a Reply