Hårdrocksfesten gästerna sent ska glömma

Födelsedag eller inte – när det ska firas, firas det med hårdrock. Som Edward Blom sa: ”När man festar, festar man och då festar man rejält.” Så bjud in vännerna till en hejdundrande fest (och skriv ett snällt meddelande till grannarna först, så att de är beredda på ljud och oljud – eller vänta, bjud in dem med) och börja förbereda festen.

På en hårdrocksfest ska man se ut som en riktig hårdrockare. Om man inte vet exakt hur man ska lyckas med det, finns det två andra alternativ:

  • Avancerade alternativet: Klä ut sig till en bandmedlem i en känd grupp. Utklädningskläder och andra tillbehör hittar man på partykungen.se och i garderoben. Utöver kläder har Partykungen många coola tillbehör som blir pricken över i.
  • Ta på dig en bandtisha. Lite fusk, men bättre än att komma i jeans och skjorta.

Det säger sig självt att viktigast på en hårdrocksfest – ja, viktigare än mat och dryck – är spellistan. Se till att ha en bra ljudanläggning (att spela musik från telefonen går inte) och gör en grym spellista som räcker hela kvällen och halva natten. Varva gamla godingar med ny musik och tidlösa klassiker. Ha också en separat spellista med några lite lugnare låtar som du startar när du vill avrunda festen och få folk att gå hem. För såvida du inte bor i ett ensligt torp på landet kommer åtminstone dina grannar att vilja att festen ska ta slut någon gång, så att de får sova. En hårdrocksspellista kan inte spelas som bakgrundsmusik, trots allt.

Mat och dryck, jo, det är förstås viktigt. Vad du väljer här beror mest på dina egna preferenser. Men var inte rädd för att göra det enkelt. Det passar kanske bättre med plockmat än fyrarätters på finporslin. Pizza och korv är inte så tokigt. Har du möjlighet kan ni grilla tillsammans i början av kvällen. Klassiker som flintastek, majskolvar och vegetariska grillspett blir bra.

Lite roliga aktiviteter brukar dra igång feststämningen. Prova det när gästerna precis har kommit och dessutom ifall festen börjar gå i slow motion och behöver få upp farten lite igen. Ha lekarna förberedda så att det bara är att plocka fram dem när det är dags. Ett musikquiz är exempelvis alltid uppskattat. Där kan du blanda frågor av olika slag. Till exempel kan du spela inledningen på några låtar och så får gästerna skriva ner – eller ropa högt – vilken låt och grupp/artist det är. Fråga också andra typer av frågor, till exempel kan du ge ledtrådar till ett band och de ska komma på vilket. Du kan också fråga om årtal, bandmedlemmar eller innehåll i låttexter. Kuriosa om kända band kan också vara kul. Tänk bara på att lägga dig på gästernas nivå så att frågorna inte blir för svåra, men inte heller så enkla att alla kan svaren på alla frågor. Lite utmaning behövs.

Leave a Reply