Bandtröjor och andra hårdrockskläder

Det finns få subkulturer som är så pass igenkännbara som hårdrocken. Vid det här laget har flera generationer fått vänja sig vid synen av läder- och nitklädda, långhåriga unga killar som hoppar omkring till snabb och skränig musik. Hårdrocken har rötterna i musikgenrer från 1960-talet, men började på riktigt att formas under 1970-talet. Det var redan i de tidiga stadierna viktigt med kläderna; rufsiga kläder var inte bara ett sätt att protestera mot det ”välklädda” samhället (precis som musiken i sig också var en protest) utan det är också ett sätt för hårdrockare att skapa sin identitet. Kanske är det därför det är så viktigt för många hårdrockare att ha en genuin stil, och framförallt att bara bära bandloggor på band man faktiskt lyssnar på. För hårdrockare är den finaste band t-shirten gammal och sliten eftersom detta visar att du är en genuin fan: det är som ett emblem för att visa ens kärlek.

Band T-shirtar och familjen Jenner

Denna kärlek till banden och till symbolerna för banden sprider sig kanske inte ut till de flesta i samhället, men många vill ha kända tryck på sina T-shirts idag. Då gäller det att välja rätt t-shirt och rätt band. Musikikonerna som fått sina namn tryckta på T-shirts är ibland väldigt respekterade och att ha en T-shirt med ett tryck man inte står bakom (alltså t.ex. ett band man inte lyssnar på) kan man hamna i trubbel. Ett bra exempel är Kylie och Kendall Jenner vars klädmärke släppte ett antal T-shirts med olika musikers loggor, fast med Kylie eller Kendalls ansikten inklippta. De hade dessutom inte betalat musikerna för att låna deras loggor. Familjemedlemmar till musikerna och de otaliga fansen gillade det inte. De menade att de inte förtjänade att kapitalisera på dessa bands framgångar. Kritikstormen tjejerna Jenner fick stå ut med mynnade till slut ut i att de fick be om ursäkt och ta tillbaka T-shirts. Detta visar hur dessa tryck inte bara handlar om en bild, utan om djupare känslor för många. Det tjejerna Jenner gjorde var för många rent respektlöst.

Band T-shirtens framtid

Man kan fråga sig vad det är med T-shirts medtryck som är så viktigt. Varför blir folk så upprörda när människor som inte ’förtjänar’ har på sig en band T-shirt? Svaret är nog komplicerat, men ligger åtminstone delvis i den stora betydelse vi lägger vid vår musik. Hårdrocken är ett väldigt bra exempel. Det är inte bara en musikgenre, men också en identitet. Hårdrockarna går långt för att man ska se att de är hårdrockare, eller att de inte är ’en av de vanliga’. Med tanke på dessa existentiella undertoner i genrer är det kanske förståeligt att människor reagerar starkt. Hårdrocken är särskilt känd för sin säregna stil, och hårdrockare gillar inte när den approprieras av andra. De tycker nog en Black Sabbath T-shirt inte hör hemma i tjejerna Jenners klädkollektion, särskilt inte när de inte betalat och gjort rätt för sig. Men man måste ändå undra om inte detta håller på att ändras, nu när ’mainstream’ kändisar också har börjat klä sig så. I alla fall delvis.

Leave a Reply