Svenska rockprofiler: Europe

Europe är namnet på ett svenskt hårdrocksband som startades i Stockholmsförorten Upplands Väsby år 1979. De fem medlemmarna blev snabbt väldigt populära och nådde stor fråmgång med sina låtar. Under årens lopp har bandet bytt medlemmar några gångar men fortfarande idag är de igång och spelar runtom i Sverige. De hade ett långt uppehåll under 1990-talet och var inte säkra på om de skulle återförenas, men 1999 stod Europe återigen i rampljuset. Bandet fortsätter att turnera även idag och har gjort flera bejublade framträdanden från Kristianstad i söder till Umeå i norr.

joey_tempest_by_enrico_dal_boniDrömmen om att bli rockstjärna

Sångaren i Europe heter Joey Tempest och han har sysslat med musik ända sedan ungdomsåren. Som ung pojke lärde han sig spela både piano och gitarr men det var även andra intressen som drog, som till exempel sport och rally. Efter några års rallytävlande och ishockeyspelande stod det ändå klart att Joakim Larsson, som han egentligen heter, ville satsa helhjärtat på musiken. Han startade ett band vid namn Force 1979 och medlemmarna började spela på gator och torg runtom i Stockholm. Engagemanget var det ingen brist på, men framgångarna lät vänta på sig. Efter några års kämpande bytte bandet namn till Europe och då började de verkliga framgångarna. Det har säkert varit en utmaning för bandmedlemmarna innan de började bli kända, men de vågade satsa på sin dröm och fick utdelning för det. Om man gör ett snabblån kan det lösa tillfälliga ekonomiska problem, i väntan på att pengarna ska trilla in i plånboken.

The final countdown

Den mest kända låten av Europe är troligtvis ”The final countdown”. Även om du inte vet att det är Europe som ligger bakom låten så har du säkert hört den. Det är en dramatisk låt som inleds med en häftig pianoslinga som gör att det är enkelt att identifiera låten redan på de första tonerna. När Europe uppträdde på U Rock-festivalen lär detta ha varit en av favoriterna. Låten är lätt att sjunga med i och brukar ibland spelas som pepplåt vid studenten, eftersom textraden ”it’s the final countdown” slår an på en sträng inom många väntande studenters hjärtan. En annan av succélåtarna är ”Carrie” som blev väldigt populär i USA under 1980-talet. Den låten kom upp den amerikanska billboard-listan tillsammans med två andra låtar av Europe, vilket få andra rockband har lyckats med. Det är tydligt att Europe är ett av Sveriges mest erfarna och populära rockband sett både till dåtid och nutid.

Leave a Reply