Sex and Drugs and Rock and Roll

Sex and drugs and rock and roll är ett uttryck eller en fras som många säkerligen har hört någon gång, inte minst i samband med rock- och metalband på 70- och 80-talen. Detta uttryck, som nästan kom att bli en slogan för viss typ av musik, har gett namn åt album, finns med i flertalet låttexter och har trycks upp på allt från t-shirtar och väskor till affischer. Trots att många av oss har hört talas om detta är det få som vet hur uttrycket uppkom och av vem. Har du koll på detta? Och hur har uttrycket utvecklats under åren? Idag hör vi inte riktigt lika mycket om sex and drugs and rock and roll som tidigare, men ändå är uttrycket närvarande för många. Häng på här och få reda på mer om uttrycket sex and drugs and rock and roll, dess historia och den utspridda användningen av frasen.

Uppkomsten av uttrycket

Hur uppkom egentligen uttrycket sex and drugs and rock and roll, av vem och vilka har det blivit sammankopplat med? Svaret på frågan är att det från början var namnet på en punklåt skapad av Ian Dury. Dury var en punk- och rocksångare som rönte sina största framgångar under det sena 70-talet och under 80-talet. Singeln Sex & drugs & rock & roll släpptes år 1977, och är en av de alster som Dury blev allra mest känd för. Han är också känd för att ha grundat bandet Ian Dury and the Blockheads, och han har även startat ett band som hette Kilburn and the High Roads dessförinnan. Ian Dury avled år 2000. Ett annat band som ofta kopplas samman med frasen är Motörhead, och inte minst deras tidigare sångare Lemmy. Tillsammans med Mikey Dee och Phil Campbell utgjorde de Motörhead under Lemmys sista tid i livet innan han dog år 2015. Här kan du läsa Mikey Dee om Lemmy Kilmister, hans sista tid i livet och hur det var att spela i ett band som Motörhead.

Bred användning av frasen

Trots att vi nu vet hur och när frasen sex and drugs and rock and roll uppkom har den kommit att bli kopplad med en rad olika saker under åren – till och med så många att det är svårt att peka ut en enda. Flera artister och grupper har döpt sina låtar till det eller använt sig av frasen i låttexter och på album. Frasen har snarare kommit att bli ett uttryck för en hel stil präglad av den hårt festande och drickande rockstjärnan. Du kanske kopplar uttrycket till Elvis Presley, Slash eller någon annan musiker som har kopplats samman med droger? Eller Freddie Mercury som dog i aids? Tolkningarna av uttrycket är idag väldigt fria. Trots att frasen främst bör ses som en slogan med glimten i blicken är det viktigt att påminna sig om vikten av att ha en sund relation till såväl droger som sex. Klicka här för att hitta butiker som säljer kondomer – det är viktigt att skydda sig!

Leave a Reply